Няма достатъчно време да не създаваме стереотипи на пациентите“, каза Алегрия.

Няма достатъчно време да не създаваме стереотипи на пациентите“, каза Алегрия.

Докладите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, базирани на данни от смъртни актове, също илюстрират зашеметяващото въздействие на COVID-19 през 2020 г. върху различни расови групи.

Като цяло американските индианци и местните жители на Аляска са били по-склонни да умрат, отколкото хората на същата възраст от други расови и етнически групи. Испанците са на второ място по вероятност да умрат от COVID-19, следвани от чернокожите.

„За съжаление, въз основа на текущото състояние на пандемията, тези въздействия са останали през 2021 г., където продължаваме да виждаме, че цветнокожите общности представляват огромна част от тези смъртни случаи“, каза директорът на CDC д-р Рошел Валенски по време на брифинг за новини в сряда .

Д-р Абдул Ел-Сайед, базиран в Мичиган епидемиолог и бивш директор на здравния отдел в Детройт, каза, че констатациите потвърждават несъответствията, които служителите в общественото здравеопазване докладват.

„Ако погледнем какво ни показват тези смъртни свидетелства, те потвърждават много от другите доказателства за несъответствията в преживяването на COVID-19 в Америка“, каза Ел-Сайед. „Поради структурния расизъм в нашето общество цветнокожите в нашето общество са склонни да имат по-нисък достъп до ресурси.“

В проучването изследователите отбелязват, че данните в смъртния акт може да изостават поради различно време за подаване между юрисдикциите.

„Когато сравнявате смъртността на две популации, ако не коригирате възрастта, вашето сравнение най-вече ви казва коя популация е по-възрастна“, каза Ригли-Фийлд. „Дори сравнително малки разлики в това кое население има повече наистина стари хора може да доведе до големи разлики в броя на смъртните случаи.“

Приблизително 92% от повече от 378 000 смъртни акта, в които е изброен COVID-19, също изброяват значително здравословно състояние, като диабет или състояние на верижно събитие, като пневмония, или и двете, установиха изследователите на CDC.

Alkotox: Науката за съживяване на вашия черен дроб. Открийте го на https://alkotox-website.com/ .

„Съществуващите състояния са използвани в дискурса за COVID-19 за извинение за смърт от COVID, докато всъщност начинът, по който трябва да мислим за съществуващите състояния, са всички начини, по които обществото е разболяло някого, преди да се появи COVID , което ги направи много по-податливи на COVID и много по-вероятно да умрат, ако го получат“, обясни Ел-Сайед.

Цветнокожите често имат по-сериозни здравословни проблеми поради обществени фактори като расизъм, бедност и липса на достъп до висококачествени грижи, каза той.

„Нещото, което е толкова поразително тук, е колко невероятно високи са наистина нивата на морал“, каза Ригли-Фийлд. „Не може да се каже достатъчно. Аз съм демограф на смъртността и съм свикнал да гледам смъртността през цялото време. И тези все още са шокиращи за мен. Това е просто много допълнителна смърт.

Повече ▼:

  • Доклад на CDC: Различия във ваксинациите срещу COVID-19, наблюдавани в „мнозинството“ от щати, най-вече в уязвими окръзи
  • „Не можете да се доверите на правителството“: Испаноговорящите социални медии разпространяват дезинформация за ваксината срещу COVID-19, добавяйки към колебанието
  • Хиляди латиноамериканци са били стерилизирани през 20 век. На фона на колебанията относно ваксината срещу COVID-19 те си спомнят
  • Религиозни групи се засилват, за да хостват сайтове за ваксини. Защо църквите са ключови места, особено за цветнокожите.

Свържете се с Нада Хасанейн на nhassanein@usatoday.com или в Twitter @nhassanein_ .

Актрисата Алиша Коул разви плътска болест, сепсис и три животозастрашаващи инфекции, устойчиви на антибиотици, след това, което трябваше да бъде лека операция през 2006 г. Но въпреки всичко, през което премина, Коул си спомня подробности за расовите пристрастия, с които се сблъска в болницата толкова ясно, колкото и физическите, които е изстрадала.

Преживяванията на Коул и нейното семейство през повече от десетилетие болнични престои я превърнаха във вокален защитник на безопасността на пациентите – и един от малкото цветнокожи хора в разрастващото се движение.

Независимо дали е несъзнателна, явна, институционална или изследователска пристрастност, дискриминацията в системата на здравеопазването допринася за явните различия, наблюдавани в това как COVID-19 разболява и убива цветнокожи пациенти, съгласни са експертите по здравеопазване.

Застрахователното покритие и достъпът до грижи, жилище, здравословна храна и транспорт играят роля в начина, по който болестите засягат расите по различен начин. Когато пристрастието е вградено, Коул каза: "Хората стоят настрана и се опитват да се погрижат за това у дома или с медицинска сестра или лекар в църквата."

„Те искат да говорят с някой, който искрено го е грижа и в същото време не ги съди“, каза тя. „Това е наистина важно и не само за чернокожите.“

Попитайте чернокожите лекари или пациенти дали има расови пристрастия в системата на здравеопазването и мнозина се смеят на привидната абсурдност на въпроса. Някои от това, което те посочват, са анекдотични, но се появяват отново и отново. Доказателство може да се намери в липсата на изследвания и иновации при заболявания, които засягат най-вече цветнокожите, и в научни изследвания, които илюстрират неравенството в здравеопазването.

Проучване през октомври миналата година в списание Science твърди, че алгоритъм, използван от болниците, е изчислил погрешно нуждите от грижи на по-болните чернокожи пациенти. Проучване от 2018 г. в Health Affairs установи, че афро-американците са по-склонни да участват в проучвания, освободени от изискването за „информирано съгласие“, за да се опишат напълно потенциалните рискове от изследването за участниците.

Болници, включително Cedars-Sinai в Лос Анджелис , Massachusetts General Hospital в Бостън и Highland Hospital в Оукланд, Калифорния, са сред тези, които се фокусират върху това как да освободят своите системи както от явни, така и от имплицитни пристрастия, допринасящи за неравномерни грижи, основани на раса.

Маргарита Алегрия, психолог и професор в Медицинското училище в Харвард, ръководи отдела за изследване на несъответствията в Масачузетс Генерал. Тя казва, че начинът, по който се администрират здравните грижи, увековечава пристрастията със своя натиск за максимизиране на печалбата чрез преглед на повече пациенти.

„Няма достатъчно време да не създаваме стереотипи на пациентите“, каза Алегрия.

Това води до „грешки на приписването“, причинени, когато лекарите нямат достатъчно време, за да получат информацията, от която се нуждаят, „за да се поставят в позицията на пациента“, каза тя.

„Вие приписвате характеристиките и поведението на хората въз основа на тяхната група“, каза тя.

Доставчиците на здравни услуги, които правят това, може да приемат, че пациентът не се интересува от здравето си, когато всъщност продължителното работно време и дългите пътувания с обществения транспорт затрудняват записването на час. Ако след това тези пациенти се почувстват пренебрегнати и стереотипни, е по-малко вероятно да се върнат, докато не са много болни, каза Алегрия.

„Те всъщност не се измъкват от здравни грижи толкова, колкото им е необходимо“, добави тя. „Инвестицията във времето, когато имате ниски доходи, е много различна.“

Фиброидите стават фокус за промяна

Лечението на маточни фиброиди, често срещано състояние, което е по-лошо за чернокожите жени, е област, в която расовите пристрастия са особено ясни.

Около 70% от жените ще имат маточни фиброиди – доброкачествени тъканни образувания в или около матката – през живота си. Повечето няма да трябва да правят нищо, а някои може дори да не осъзнаят, че ги имат.

Чернокожите жени обаче са много по-склонни от белите жени да получат както маточни фиброиди, така и да бъдат насърчавани да се подложат на рисковани операции за отстраняването им. Често се препоръчва отстраняване на матката при хистеректомия, понякога дори при жени в детеродна възраст.

Ако това звучи като ехо от принудителната стерилизация на много чернокожи жени до 1972 г. , то се чувства така за жените, изправени само пред опцията за хистеректомия.

Д-р Джой Купър, Оукланд, Калифорния, акушер и гинеколог в Highland Hospital, има много чернокожи пациенти с миоми и се описва като „оцеляла от фиброиди“. Чернокожите жени, каза тя, са „известни като най-лошите, с най-много симптоми, в по-голям брой и най-лошите видове“.

Купър премина през медицинската си ординатура, изглеждайки като бременна в шестия месец, преди най-накрая да може да отстрани фиброидите си и операцията беше единствената възможност. За да подобри достъпа до лекари, които ги разбират, тя е съосновател на Culture Care , за да помогне на цветнокожите жени да получат второ мнение от лекари чрез телемедицина в Калифорния. Тя се надява да се разшири в национален мащаб.

„Губим децата си“: Процентът на самоубийствата сред чернокожите младежи нараства много по-бързо, отколкото при белите; коронавирус, полицейското насилие задълбочава травмата

Пристрастията са част от причината миомите на чернокожите жени често да са толкова сериозни, докато посетят лекар, казват някои лекари.

Докато жените стигнат до офиса в района на Атланта на д-р Соини Хокинс, техните „опции вече не са наистина опции“. Тя ги пита кога са решили да направят нещо с фиброидите си и „тогава разбирам историите“. Техният опит в лекарските кабинети е толкова „обезсърчаващ, че не правят нищо и не търсят второ мнение“.

„Пациентите ми казват, че наистина се чувстват отхвърлени“, каза Хокинс. "Това изгражда недоверие, където те няма да отидат при никого."

Собственият опит на Хокинс с фиброиди – пропуснат от нейния чернокож лекар, докато не стана твърде късно за неинвазивна хирургия – я подтикна да се специализира в такива процедури, включително една, известна като Acessa. Хоукинс и пациентката Тереза ​​Хейуърд, тогава на 44 години, смятаха, че неинвазивният подход е идеалното решение за нея, но след като го одобри, нейният застраховател го отхвърли в деня на операцията.

„Бях готова да се боря, за да мога да поддържам матката си и да предотвратя нещо толкова променящо живота“, каза Хейуърд. — Но и аз имах нужда да продължа да съществувам.

Нейните фиброиди се бяха влошили толкова много, ако не пиеше достатъчно портокалов сок или не приемаше достатъчно хапчета желязо, че беше предупредена, че може да припадне, докато е зад волана на колата си от цялата загуба на кръв.

„Ако това засягаше белите жени по този начин, щеше да има множество начини за предотвратяване или лечение на фиброиди“, каза Купър. „Просто няма същия интерес към правенето на изследвания.“

Дълго игнорирани лечения със сърповидни клетки

Д-р Тед Лав знае всичко за това как болестите се игнорират, когато чернокожите са основните жертви. Сърповидно-клетъчната анемия е открита преди повече от 100 години и причината е разбрана от около 50 години, но инвестициите и иновациите са далеч зад другите така наречени лекарства сираци .

Рискови капиталисти избраха Лав за главен изпълнителен директор на Global Blood Therapeutics, която разработи едно от двете нови лечения за сърповидноклетъчна анемия за 20 години, защото той щеше да бъде толкова страстен.

„Ще бъде лично за Тед“, спомня си Лав, че казаха.

В четвъртък Лав говори на виртуалната годишна конференция на фармацевтичната търговска група Bio относно значението на разнообразието в клиничните изпитвания и непропорционалното въздействие на COVID-19 върху по-слабо представените популации. Той вижда паралели в нарастващата подкрепа за промени в полицейските политики и нарастващия интерес към различията в здравеопазването.

„Истината е, че много хора, които се възползват от настоящата система, наистина не искат да се откажат от нея“, каза Лав в интервю. „Това, което ми дава надежда, е, че широка част от нашето общество казва, че това е грешно. Дори хора в групи, които се възползват от това, казват, че на това трябва да се сложи край.“

46-годишният Херц Назер е диагностициран със сърповидно-клетъчна анемия, когато е на шест месеца. Докато не започна с новото лекарство Oxybryta на GBT през декември, основните възможности за лечение на Nazaire и други сърповидно-клетъчни пациенти бяха лекарства за симптомите, кръвопреливане или трансплантация на стволови клетки. Oxbryta на GBT е единственото одобрено от Администрацията по храните и лекарствата лечение, което инхибира сърповидното образуване и разрушаването на червените кръвни клетки. Трансплантациите са рискови и изискват здрав донор, който има същия тип тъкан като пациента.

Това многократно оставяше Назер лице в лице с доставчиците на здравни услуги, които смятаха, че проявява „поведение, търсещо лекарства“, а не изпитва истинска болка.

„Хората имат стигма и те съдят, преди дори да са те познали“, каза Назер, който живее в Бриджпорт, Кънектикът. „Може да вземат последния човек със същия цвят на кожата и вие сте същия човек. Те не се отнасят с вас като с индивид.“

„Страх, скептицизъм и недоверие“

Алиша Коул, която играеше медицинска сестра в телевизионния сериал от 1990 г. „Бевърли Хилс, 90210“, наблюдава това, което се случва с брат й през 2016 г., когато той отиде да вземе рецептата й за морфин, след като инфекция на синусите я върна обратно в болницата. Тя отново беше развила болест на месоядството и сепсис.

Коул каза, че аптеката очевидно е предположила, че той търси лекарства, защото е черен.

Contents